En blogg om vävning

En blogg om vävning

Åsas och Martins blogg handlar om vårt intresse för vävning och medeltid. Med vävningen binder vi ihop nutid och dåtid. Här skriver vi om både den nutida vävningen och de projekt som hör samman med våra försök att förmedla en bild av medeltiden.

The blogg of Åsa and Martin about weaving and the middle ages. We are writing about modern weaving and our attempts to reenact the medieval time.

Skedkniv?

VävningPosted by Åsa Martinsson 30 Nov, 2010 11:04

Vad kan man kalla det här redskapet som jag använder när jag skedar?

Jag fick det när jag gjorde en kort praktik på Saxylle-Kilsunds provväveri i slutet av 60-talet. Vävarna där la ett skäl framför solven och plockade trådarna därifrån. Men det går fint att plocka inifrån solven direkt.


Stick in skedkniven bland bland solven. Använd spetsen att plocka så många trådar som det ska vara i rör.


Stick ner trådarna i röret med kniven. När man inte använder kniven sätter man den bara i skeden. Man vet var man har den!

Fördelen med kniven mot den vanliga skedkroken är att man behöver inte ner med handen under skeden. Man har händerna i samma läge hela tiden. Det borde vara snabbare och effektivare.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lisbeth Granberg 20 Jan, 2011 22:26

Det verkar vara en smart grej. Skulle vara intressant att testa. Jag har en "vandrande skedkrok" (bra namn) som jag tycker fungerar väldans bra speciellt i täta skedar. Den kräver lite träning innan man blir riktigt kompis med den.

Posted by Åsa 05 Dec, 2010 21:59

Intressant kombinationsverktyg! Men för att "kusinänden" ska fungera bra borde ena spetsen vara lite längre - som den är på min. Är den tjockare på mitten så borde man kunna ställa den i skeden, om det inte är en alltför gles sked vill säga. Kanske något du kan börja tillverka?

Posted by Kerstin F 05 Dec, 2010 11:31

Hittade nå't på nätet idag - längst ned på sidan här: http://english.inagakikiryou.com/s_osa.html
En skedkrok/skedkniv - kusin till din?

Posted by Åsa 02 Dec, 2010 17:52

Ändarna kan vara ganska långa,. Mina ligger ofta som öglor under skeden och så drar jag igenom en bunt i taget. Den vandrande skedkroken har jag bara testat på skolan i en tät sked - tyckte inte vidare om den.

Posted by Kerstin F 01 Dec, 2010 21:27

Jamen, ändarna då??? Jag menar - med den metoden är det ganska kinkigt att ha "lagom" långa ändar, så att de går igenom skeden och faller ner - eller?
Själv gillar jag ganska långa ändar, men skedar utan att dra dem igenom helt (förrän "hela bunten" är gjord). De sitter då som öglor på skedkroken tills alla dras igenom tillsammans, och blir hopknutna.
Din beskrivning påminner mig om mina övningar med "vandrande skedkrok" - en grej som tvivelsutan hjälper till att hitta nästa rör, men som (såvitt jag förstår... men jag kan inte använda den, så vad vet jag?) är beroende av att ändarna är så korta att de faller av. Detta leder för mig till att de (ändarna, alltså) faller ur skeden igen, om jag så mycket som blinkar, eller andas. De är (måste vara?) så korta att de inte går att knyta ihop... Jag har numera givit upp min vandrande skedkrok - om nå'n är intresserad kan jag sälja den ;-)