En blogg om vävning

En blogg om vävning

Åsas och Martins blogg handlar om vårt intresse för vävning och medeltid. Med vävningen binder vi ihop nutid och dåtid. Här skriver vi om både den nutida vävningen och de projekt som hör samman med våra försök att förmedla en bild av medeltiden.

The blogg of Åsa and Martin about weaving and the middle ages. We are writing about modern weaving and our attempts to reenact the medieval time.

Medeltida vävar_1/Medieval weaves_1

Projekt 2017 / Project 2017Posted by Åsa Martinsson 21 Sep, 2016 17:34

Hur definierar man ett garn? Garnnummer, så som vi är vana vid från vävböcker och garnförsäljare, ger inte en tillräcklig beskrivning. Mer adekvat är spinnvinkel, diameter och snoddriktning Z/S. Det är sådana uppgifter som arkeologisk litteratur använder.

Just nu undersöker jag ett antal garner från ett litet spinneri på Ösel. Jag mäter och provväver. Avsikten är att ta fram entrådiga garner och provväva kvalitéer som är lämpliga för medeltida vävar. Och att ta fram vävbeskrivningar.

Det är framför allt ett projekt inför Vävmassan 21-23 september 2017 i Växjö.

Jag kommer att skriva här om hur arbetet fortskrider.How do you define a yarn? Yarn number, as we are used to from weaving books and from yarn vendors, will not give us the enough description. More adequate is angel of twist, diameter and direction of twist Z/S. As they do in the archaeological literature.

At the moment I examine some yarns from a small spinning mill on Saaremaa. I am measuring and weaving samples. The goal is to find out some single yarns and weave qualities, useful for medieval weaves. And to make weaving descriptions.

Most of all it is a project for the Weaving Fair 21-23 September 2017 in Växjö.

I´ll now and then write about this work in progress here on my blog.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Åsa Martinsson 17 Oct, 2016 10:12

Hej. Eftersom jag inte är spinnare har jag inget svar på din fråga. Jag hade tänkt att föreslå att du frågade i någon facebookgrupp som håller på med vävning eller spinning. Så ser jag nu på morgonen att du gjort just det - och får svar.

Hälsningar Åsa


Posted by Maria Trense 16 Oct, 2016 19:36

Hej Åsa, jag undrar om du kanske skulle kunna råda mig i frågan av ungefärliga proportioner av varp resp inslag för en lite experimentväv? Jag har nyligen varit på Shetland wool week och kunde där inte motstå att köpa lite kammad shetlandsull. Nu sitter jag och klurar på vad jag ska göra med det. Det lutar åt att jag ska spinna det som kamgarn för att väva ett tweedtyg av det, Jag ska prova att spinna en tillräckligt stark varp samt i inslaget tänkte jag blanda in lite färgat spill efter kamning så att det blir lite tweedigt. Men problemet är jag har ca ett halvt kilo ull, hur mycket ull ska jag dela av för att spinna varp och hur mycket av ullen går åt till inslaget. Ja det beror ju helt på hur brett och långt tyget ska vara svarar du nog men detta är jag lite flexibel med, jag får ju helt enkelt varpa upp allt garn jag har för varpen och så brett och långt blir det men på ett ungefär hur ska jag dela upp ullen i varp och inslag för att erhålla ett tygstycke som inte blir allt för mycket varp över och inte för mycket inslag över. Jag tänkte mig att det ska vara en kypertvärv kanske spetsskypert. Jag har ännu inte riktigt bestämt mig för grovlek eller om det ska vara en eller tvåtrådigt heller. Du som håller på med ditt projekt kanske har erfarenhet av proportionerna i åtgång av varp resp inslag när du väver så många provvävar?

Posted by Annette 21 Sep, 2016 20:54

Följer med glädje detta projekt!