En blogg om vävning

En blogg om vävning

Åsas och Martins blogg handlar om vårt intresse för vävning och medeltid. Med vävningen binder vi ihop nutid och dåtid. Här skriver vi om både den nutida vävningen och de projekt som hör samman med våra försök att förmedla en bild av medeltiden.

The blogg of Åsa and Martin about weaving and the middle ages. We are writing about modern weaving and our attempts to reenact the medieval time.

Duk till kistan

Bornholm 2014Posted by Åsa Martinsson 11 Apr, 2014 12:14
På många medeltida bilder finns det smala dukar/handkläden vävda med ett diagonalmönster - tolkat som gåsögon. I ändarna har de bredare blå bårder och i många fall har de smala ränder glest upprepade. Och alla dukarna är försedda med fransar.

En sådan duk tänker vi lägga på den långa kistan som finns i stormansgårdens kammare. Provvävningen utföll väl, så nu är det bara att sätta igång.

På bilden ligger de två proverna (och en liten bit om vävdes av sista varpbiten). De är tvättade och glättade med glättstenen. Jag har också testat att göra en frans. Frans är annars ett otyg som ställer till det i tvätten.

Det ska också bli en kortare duk (utan frans) och några servietter.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lia 12 Apr, 2014 19:57

Vackert! Jag håller alltid utkik efter liknande textilier men har hittills aldrig hittat dem i affärer.

Posted by Mette 12 Apr, 2014 17:09

Hvor fint! Jeg har netop pådraget varp til medeltidiga handdukar og er i gang med solvningen.

Posted by Maria Neijman 11 Apr, 2014 12:19

Jag ser fram emot resultatet :)