En blogg om vävning

En blogg om vävning

Åsas och Martins blogg handlar om vårt intresse för vävning och medeltid. Med vävningen binder vi ihop nutid och dåtid. Här skriver vi om både den nutida vävningen och de projekt som hör samman med våra försök att förmedla en bild av medeltiden.

The blogg of Åsa and Martin about weaving and the middle ages. We are writing about modern weaving and our attempts to reenact the medieval time.

Fru Åsas sommarminnen

Bornholm 2013Posted by Åsa Martinsson 08 Dec, 2013 11:46
Bornholms Venneskreds har ett medlemsblad - Herolden. Vi blev ombedda att skriva lite om våra erfarenheter från veckorna i stormannens kammare. Det blev nu inte riktigt den artikel vi tänkt skriva, det blev istället

Fru Åsas sommarminnen


Hösten börjar dra in över Gotland. Visbys gator, som på sommaren fylls av besökare från när och fjärran, blir allt tommare. De tillresande handelsmännen stänger sina kontor och seglar hem. För oss som är bofasta börjar snart tiden när gillena samlas för fester och överläggningar.

Jag har dragit mig tillbaka för att skriva ner min berättelse om resan till Bornholm med Morten kanik.

Strax efter sancthans bröt vi upp från Visby och seglade till Åbo. Kaniken var sänd dit i något uppdrag. Jag fröjdade mig över att i Åbo var det stor marknadshelg med köpenskap och allt som hör till en marknad. Mina inköp var dock sparsamma, det bästa var ett litet bryne av en särskild sorts sten, som bara finns däröver. Kaniken har sedan länge ett stort till sina knivar, nu har jag ett eget litet till mina nålar.

Efter några dagar färdades vi hela vägen ner till Bornholm, där kaniken hade ett särskilt och hemligt uppdrag som utsänd av ärkebiskop Niels. Där på ön finns hans släkting, storman Henning, som har sin befästa gård i Österlars. Eftersom Henning hade rest med sin fru på pilgrimsfärd fick vi ta hand om hans gård under vår vistelse på ön. Och bo i hans kammare.
Det blev händelserika veckor. Kaniken hade sitt att sköta och jag fick helt plötsligt ansvar för gårdens inre liv. Tjänstepigor fanns det inte många till hands och vårt eget folk dröjde med sin ankomst, så jag fick själv ta tag i att få kammaren i ordning. Henning hade varit borta ett längre tag så kammaren hade stått obebodd och behövde en rejäl genomgång. Det tog sin tid att skura golvet, men belöningen kom när golvet torkat och jag med bara fötter gick på de breda, lena golvtiljorna. Med golvet skurat, alla möbler avtorkade och kammaren genomvädrad så var den färdig att ställas i ordning för vårt boende.

Vi hade med oss våra egna textiler, framför allt för att kunna bädda upp den fina sängen. Kaniken var mån om att kunna ta emot sina gäster på ett ståndsmässigt sätt, och jag hade inget emot att visa vad min vävverkstad kan åstadkomma.

Sängen utrustades med två halmmadrasser med frisk halm. Ovanpå dem lade jag vår fjädermadrass, som är så skön att sova på. Därpå den stora gemensamma fjäderkudden som går över hela sängens bredd och så var sin liten dunkudde. Linnelakan och en fin yllefilt. Kring sängen hängde jag de röda sångomhängena i kamgarn med invävda silkesränder som kaniken bett mig väva just för det här tillfället. Här sov vi gott!

På bänkarna lade jag ut dynor av diverse olika vävnader och broderier. Över vår stora gotländska kista, som vi forslat våra tillhörigheter i, bredde jag ett grönt ylletäcke. Ett liknande hängde jag upp bakom den plats där kaniken skulle sitta för att ta emot sina gäster.
Ett bekymmer var att jag inte tagit med någon större mängd med dukar för bordet, jag hade räknat med att Henning skulle ha lämnat sådant kvar på gården. Men ikke! Jag upptäckte också att det hade behövts mer vävar för att hänga upp på väggarna. Inte heller fanns det några hyllor för att sätta upp våra krus och tallrikar på. Jag talade med gårdens folk om det gick att ordna med något sådant innan nästa sommar när vi kommer tillbaka.

Efter några dagar kom vårt tjänstefolk och tog kökshuset i besittning. Dagtid strömmade människor genom vår kammare i olika ärenden. Det blev inte så mycket gjort av de sömnadsarbeten jag tagit med mig.

Utanför gården hade ett antal hantverkare och försäljare slagit upp sina tält. Här fanns också en av skatteuppkrävarna på ön. Med honom hade kaniken en hel del samtal om förhållandena på Bornholm. Själv hade jag stort nöje av att lyssna till dessa träffar och samtal. I stort sett varje kväll var vi inbjudna att dela afton måltider med folket i Katarinagillet och Laurentiuslauget. Det var en skön och lugn kontrast till dagarna med många besökare från nära och fjärran.

Vi hade också några egna lugna kvällar när vi dukade upp i kammaren med vårt medhavda geråd, och så gott det gick med de enkla dukar som fanns att tillgå. Det får bli bättre nästa år!

Vad kanikens uppdrag handlade om hade han bara delvis berättat för mig. Jag fick dock vara med om några spännande tillfällen. En dag kommer skatteuppkrävaren in och berättar att en annan skatteuppkrävare blivit mördad i Hassle. Kaniken fick då omedelbart ge sig dit för att ta tag i vad som hänt och försöka reda ut situationen. Hur det gick vet jag inte, bara att han kom hem med några tunga kassar som ska forslas vidare till ärkebiskopens fogde.

En annan gång kom ett ilbud om att tre av öns kyrkor haft besök av tjuvar som till och med stulit själva fattigbössorna. Och ännu värre dagen efter när det var ”trussel” mot en bank och ett värdshus. Då undrade en del av befolkningen om sådana händelser hade med kanikens närvaro att göra. En hel del hörde jag när jag satt där i kammaren med min sömnad. Kaniken delade också sina tankar och bekymmer med mig under nattliga timmar. Men det förtroendet vet jag att inte svika.

Våra veckor på Bornholm gick fort och var omväxlande. Jag njöt av omväxlingen från den stora hansestaden Visby och av samvaron med befolkningen på ön. Här har vi fått många vänner. Jag har förstått att kaniken kommer att behövas här även nästa sommar så jag gläder mig att komma tillbaka. Jag låter honom inte resa ensam, han behöver någon som ser om honom, och ser till att han återvänder väl till Visby, efter uträttat värv i biskop Niels tjänst.