En blogg om vävning

En blogg om vävning

Åsas och Martins blogg handlar om vårt intresse för vävning och medeltid. Med vävningen binder vi ihop nutid och dåtid. Här skriver vi om både den nutida vävningen och de projekt som hör samman med våra försök att förmedla en bild av medeltiden.

The blogg of Åsa and Martin about weaving and the middle ages. We are writing about modern weaving and our attempts to reenact the medieval time.

Det går inte alltid som man tänkt sig

Bornholm 2013Posted by Åsa Martinsson 29 May, 2013 18:49
Garner uppför sig inte alltid som man vill. Den röda varpen till ray-tyget höll inte. Trots att jag klistrade varpen - mer och mer - så gick trådarna av. Jag har vävt med samma garn tidigare, men ofärgat, och det har fungerat fint. Troligen på grund av att det då finns lite spinnolja kvar i garnet. Men det gör det ju inte i ett färgat garn. Det blev fler och fler trådar som gick av.

Och fler trådar gick!

Nu var det bara att inse att det inte skulle bli några sängomhängen av det här tyget. Vi fick tänka om. Det första jag vävde till kammaren var den gröna duken i gåsögen av garn som fanns kvar efter en kyrkotextilbeställning. Då provvävde jag två olika tätheter och valde den tätare till duken, men den andra kvalitén skulle fungera utmärkt till sängomhängen. Och nu fanns det röda garner över efter nästa beställning. Så det får bli sängomhängen. Men kaniken ska få sina guldgula silkesinslag!

Planen var att jag efter sängomhängena skulle väva ett stadigt tyg till dynor för bänken vid ingången i kammaren. Men jag insåg att det skulle jag inte hinna med nu. Så jag trälade mig igenom 1,5 m av raytyget. Det blir två färggranna dynor. Och så kompletterar vi med två dynor av kläde.

10 m röd varp är avtagen från vävstolen. Till hösten ska jag se vad som går att göra med den. Kanske den kan dränkas i klister och bli ett enfärgat tyg.