En blogg om vävning

En blogg om vävning

Åsas och Martins blogg handlar om vårt intresse för vävning och medeltid. Med vävningen binder vi ihop nutid och dåtid. Här skriver vi om både den nutida vävningen och de projekt som hör samman med våra försök att förmedla en bild av medeltiden.

The blogg of Åsa and Martin about weaving and the middle ages. We are writing about modern weaving and our attempts to reenact the medieval time.

Uppdatering

NyttPosted by Martin Eriksson 07 Jan, 2013 17:10

Vi har nu jobbat intensivt ett par dagar med att uppdatera och fylla på vår textila hemsida om Vävning, Annan textil, Risma och Diverse. Kurser kommer så småningnom.

Daldräll och avbindetrådar

NyttPosted by Åsa Martinsson 03 May, 2012 11:51
I Vävmagasinet nr 2 2012 finns en daldrällsduk med en stor ruta där man måste använda avbindetrådar för att binda ner mönsterinslagen. I beskrivningen visas två olika sätt att solva avbindetrådarna.

Jag korrekturläser vävbeskrivningarna för Vävmagasinet och för att kontrollera de två varianterna la jag in dem i WeavePoint. De två varianterna ger helt olika utseende. Det här är en av fördelarna med ett vävprogram - man kan testa innan man gör hela arbetet med en uppsättning i vävstolen. Eller som i det här fallet för att kontrollera en beskrivning.

Se resultaten HÄR.
Under Artiklar och beskrivningar på vår hemsida finns mer att läsa - även för de som inte har ett vävprogram.

Schalprojekt

NyttPosted by Åsa Martinsson 21 Feb, 2012 16:49

En artikel från 2005 fanns i min dator: "Från 1800-talets schal till 2000-talets mässhake". Den ligger nu tillsammans med lite mer material på min hemsida.
LÄS HÄR

Ny katergori/A new category

NyttPosted by Åsa Martinsson 23 Nov, 2011 18:01
Allt om broderi är nu flyttat till en egen, ny kategori.

All about embroidery is now found under a own, new category.

Uppdaterad hemsida

NyttPosted by Åsa Martinsson 22 Feb, 2011 12:54

Vi har gjort en del omändringar på vår hemsida och skrivit mer om vår grupp Risma.
Mer kommer efterhand.

Handbok till WeavePoint

NyttPosted by Åsa Martinsson 20 Feb, 2011 14:08
Handboken i WeavePoint 7 är nu klar. Det har av en massa olika skäl tagit betydligt längre tid än vi trodde i somras. Färsk från tryckeriet har vi postat boken till alla som hittills beställt den.

Vi upptäckte att materialet har utökats med 30%. Främst är det de nya funktionerna Tyg och Garn som vi beskriver. Men också annat har fått egna avsnitt, som till exempel Modifiera.

Se mer på m-e.se

Bokmärken

NyttPosted by Åsa Martinsson 20 Feb, 2011 14:06
Inläggen på bloggen om bokmärken är nu sammanfattade på hemsidan.

WeavePoint 7

NyttPosted by Åsa Martinsson 28 Aug, 2010 15:38

WeavePoint kommer i en ny version med en mängd nya funktioner. En av dem är en tygsimulering med tunna och tjocka trådar. Man kan också visa mellanrum mellan trådarna. Genom att ange trådarnas tjocklek och hur stort utrymme varje tråd har i väven kan man komma mycket nära ett realistiskt utseende. Bilderna kan sparas som png-bilder för att använda som illustrationer.

Många har önskat symboler som kryss, snedstreck mm i inredningen. De finns nu! Man kan lägga in garnets färg i inredningen - och dessutom kombinera symboler och färg.

Läs här om andra nyheter

Bilderna på vår hemsida är just nu tygsimuleringar gjorde med programmet. De flesta upptecknade efter tyger jag vävt vid olika tillfällen.

Next »