En blogg om vävning

En blogg om vävning

Åsas och Martins blogg handlar om vårt intresse för vävning och medeltid. Med vävningen binder vi ihop nutid och dåtid. Här skriver vi om både den nutida vävningen och de projekt som hör samman med våra försök att förmedla en bild av medeltiden.

The blogg of Åsa and Martin about weaving and the middle ages. We are writing about modern weaving and our attempts to reenact the medieval time.

En början

Naamas vävstol/Naama´s loomPosted by Martin Eriksson 22 Apr, 2016 12:33
Vi berättade här en gång: Nu ska vi bygga Naamas vävstol. Efter två år har jag kommit så långt att jag i alla fall har gjort en skyttel. Den är inte riktigt klar på bilden - det saknades en hönsfjäder att hålla fast tenen med. Fjädern kom idag.


Väven ska bli till draperier runt repsängen i medeltidspaviljongen. De är också klara idag.

Bygga vävstol/Building a loom

Naamas vävstol/Naama´s loomPosted by Åsa Martinsson 15 Jan, 2014 21:31
Vårens stora projekt är på gång - vi ska äntligen bygga Naamas vävstol! Det är en dröm sedan många år. Hennes vävstol är byggd så som en hantverkares vävstol var, och fortfarande är. Den blir en miniversion av min stora vävstol. Naama i sin vävstol är också vår - Rismas - logga.

Om Naama och hennes vävstol har vi skrivit ett par inlägg här på bloggen. Om min vävstol kan man läsa HÄR. Den ser mindre ut på bilden än vad den är i verkligheten!

The great project of spring will begin - we are at last going to build Naama´s loom! It has been a dream for many years. Her loom is build as an artisans loom - as it was then and still is. It will be a mini version of my big loom. Naama sitting in her loom is our - Rismas - logo.

About Naama and her loom we have written here on the blog (in swedish). About my loom you can read HERE. It looks smaller than it actually is.


Bloggens banner

Naamas vävstol/Naama´s loomPosted by Åsa Martinsson 31 Dec, 2009 16:23
Jag har letat medeltida vävstolsbilder under flera år och mötte Naama i sin vävstol första gången i Trevelyan, Engelska kulturbilder från 1951. Här finns en svart-vit bild, enbart på Naama i vävstolen, man skymtar något, bakom vävstolen, som skulle kunna tolkas som ett bord med en bok och ett glas. Det här undrade jag en del över. Kommentaren till bilden lyder: "Lägg märke till den noggranna detaljskildringen i den här återgivna scenen, där en kvinna sitter och väver." Bilden är en illustration till ett avsnitt om klädeshandeln. Till vilken bibelscen bilden hör finns inte angivet och vem det är som väver framgår inte heller.

Det var vävstolens konstruktion som tilltalade mig, eftersom den har den uppbyggnaden som en yrkesvävares har haft långt fram i tiden. Man liksom sitter inne i den. Så var också den Ekenmarksvävstol för damastvävning som jag vävde på i många år. Ekenmarkaren är förebild för den nya vävstol jag nu använder.

Jag har då och då använt bilden, färglagd med egna färger, som en sort logga för mig som medeltida vävare.

När jag letade vidare på nätet hittade jag orginalbilden på British Library, men fortfarande beskuren på liknade sätt. Här fanns i katalogen en närmare anvisning om väverskan: "Naamah, the daughter of Lamech and Stella, working at her loom."

Till slut har jag funnit hela bilden HÄR. Bilden i bloggens banner är hämtad därifrån.
I boken The Egerton Genesis av Mary Coker Joslin and Carolyn Coker Joslin Watson (2001) kan man läsa om den bibelbilderbok som bilden kommer ifrån. Boken finns på ett enda bibliotek i Sverige - Almedalsbiblioteket i Visby!

Naamas bror Tuval Kain finns med, mest för att peka på andra hantverk, men också för hans förkläde är så fint.